0756 555 201 Solicitați o programare
Igiena dentară la copii

Unul din factorii cei mai importanți pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă este igiena dentară, atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor. Alimentația zilelor noastre (ce conține o multitudine de zaharuri rafinate), cât și o igienă dentară deficitară, sunt factorii determinanți pentru apariția primelor probleme dentare în cazul copiilor (gingivite, cariile dentare și complicațiile acestora).

La vârste fragede, stă în responsabilitatea părinților să îi învețe pe cei mici ce înseamnă şi cum se efectuează o igienă dentară corectă. Rețineți că cel mai bun mod de a-i învăța pe copii importanța igienei orale este exemplul personal, de aceea este important să-i permiteți copilului să vă privească când vă spălați dumneavoastră pe dinți.

Atât dimensiunea și forma periuței, cât și a pastei de dinți, trebuie alese astfel încât să fie în concordanță cu vârsta copilului. Rutina spălatului pe dinți se instalează de la apariția primului dinte al copilului. Se începe spălatul pe dinți cu o periuță cu capul mic și perii moi, umezită în apă călduța, fără a folosi și pasta de dinți. De la vârsta de 18 - 24 luni, se aplică pastă de dinți pe periuță, dar în cantități foarte mici (de mărimea unui bob de orez), iar de la vârsta de 3 ani cantitatea de pastă poate fi de mărimea unui bob de mazăre (dacă copilul poate scuipa). Periajul trebuie făcut de două ori pe zi, timp de 2-3 minute.

Utilizarea aței dentare este indicată din momentul în care există doi dinți care se ating (nu există spațiu între ei).

În prima fază, periajul trebuie efectuat de către părinți. Ulterior, după ce copii cresc și conștientizează importanța igienei dentare, responsabilitatea periajului este treptat transmisă către cei mici, urmând ca adulții doar să verifice corectitudinea manoperelor. Nu uitați să verificați dacă s-a spălat pe dinți mai ales înainte de culcare, până acest obicei devine obișnuință. Până la vârsta de 8 ani, se recomandă supravegherea copiilor în timpul periajului de către un adult.

Prima vizită la medicul dentist trebuie să aibă loc cât mai devreme posibil, pentru a putea evalua starea de sănătate a danturii, eventualele probleme de erupție și malpozițiile dentare. Este important ca aceste controale inițiale să fie efectuate pentru a preveni problemele dentare și nu pentru a trata. Primele vizite plăcute la stomatolog vor face ca cei mici să vină cu încredere în cabinetele dentare și să asocieze vizitele cu experiențe plăcute. Copiii trebuie să fie informați asupra celor ce urmează să li se întâmple la fiecare programare, iar siguranța și confortul lor va crește pe măsură ce se vor convinge singuri că medicul dentist dorește doar să aibă grijă de dinții lor, că este mult mai ușor și plăcut să previi decât să tratezi.

Unde ne găsiți
Beclean, Jud. Bistrița-Năsăud,
Str. 1 Decembrie 1918, nr. 57A
Program de lucru:
Luni - Vineri: 09:00 - 19:00
© Copyright Muresan 2020 ANPC Politica de confidențialitate Informații legale